• Fjallraven Kanken eredeti vagy fake? Hogyan szúrd ki, és melyik éri meg?

    Fjallraven Kanken laptop 15 eredeti és Kanken mini fake összehasonlítás

    Ismét egy olyan Svéd márkáról hozok nektek véleményt, ami mostanság hatalmas hype-nak örvend! Nos igen a Fjallraven márka hátizsákjai elárasztották a pinterestet, az instagramot és kb minden más egyéb képmegosztó felületet!

    A Fjallraven márka 1960-ban indult hódító útjára, de akkor még csak a svéd hegymászók körében, később viszont iskolás táskái az egész világon elterjedtek. Ez a méltán vintage hátizsák különleges pántjai a hátproblémák elkerülése végett lett olyan, amilyen, és elméletileg annyira strapabíró, hogy még ma is léteznek régi időkből származó darabok. Eme egyszerűnek tűnő hátizsák ára viszont igencsak borsos! A mini verzió 25000 ft-tól kezdődik, de a legnagyobb laptop hátizsák már 50000 fölé rúg ! Ez pedig valljuk be, nem kevés egy nem túl izgalmas és nem is túl drága anyagból készült hátizsákra.

    Nos én beruháztam egy eredeti Fjallraven kanken laptop 15-ös hátizsákra és egy nagyon jó minőségű koppintott mini változatra is! Először beszámolok külön-külön mindkettőről, aztán megnézzük a különbségeket is!

    Fjallraven kanken laptop 15 (eredeti) 

    Forest Green árnyalatban szereztem be a laptop verziót, viszont mivel Magyarországon még nem elérhető, így külföldről hozták be nekem. Nemsokára 1 hónapja használom a hátizsákot, nem mindennap (csak munkába, laptoppal), de amikor igen, akkor rendesen meg van tömve. Nekem azért is érte meg az árát, mert 1 éve egy elég komoly balesetem volt, amely során eltörött és kifordult három csigolyám, és nagyon megviselte a hátamat a laptopom, és egyéb mindennapi dolgaim cipelése. Úgyhogy úgy gondoltam, hogyha direkt hátproblémákra lett kifejlesztve, akkor vágjunk bele.


    És a tapasztalataim:

    Még az én meglepettségemre is, könnyebbnek hat a hátizsák, és sokkal kényelmesebb viselet, mint az eddigi pl. Converse hátizsákom! A laptopos megoldása hihetetlenül jó ötlet, úgyhogy csillagos 5-ös a kitalálójának! Az anyaga és a kialakítása is nagyom strapabírónak tűnik, mindenhol nagyon szépen van a varrás is megcsinálva. Négyszögletes formájának hála nagyon jól pakolható, és rengeteg minden elfér benne, miközben nem is tűnik böszme nagynak! Hátránya viszont, hogy nagyon könnyen meglátszik rajta minden kis apró koszolódás! Emellett bár a laptopos verziónak a pántjai párnázottak, de a többihez külön kell megvásárolni, hogyha igényt tartunk rá, és hogyha ténylegesen teletömjük a táskát, akkor nem nagyon tudom elképzelni, hogy még mindig kényelmes lesz a hátizsák. Márpedig ha ennyit fizetünk valamiért, akkor azt gondolom egy ilyen apróságot nem kellene még több ezer forintért árusítani! Összességében egyébként az a véleményem, hogy a laptopos verziót megéri abban az esetben megvenni, hogyha napi szinten használjuk teletömve, vagy bármilyen komolyabb hátproblémával küzdünk, így megkíméljük egészségünket is.Fjallraven kanken összehasonlítás

     Fjallraven kanken mini (replika)

    A mini verzió nekem mindig is nagyon tetszett, viszont erre szerintem már ténylegesen pénzkidobás ennyit áldozni, így kipróbálásképp, na és persze, mert sokan kíváncsiak vagytok, megrendeltem egy replika verziót. Ám nem volt egyébként galibamentes a dolog. Először a mélysárga változatot rendeltem meg, de még mielőtt postára adták volna, megváltoztattam a színt, mert rájöttem, hogy a sárga annyira mégsem az én színem, és erre boldogságomra rá is bólintott az eladó. Végül 2!, mondom KETTŐ hónap várakozás után nagy nehezen megérkezett a hátizsák, na de milyen színben? Hát persze sárgában, aminek én már annyira nem örültem!

    Tapasztalataim:

    Ennek ellenére a hátizsák, hogyha csak a külső jegyeit nézzük teljesen ugyanolyan, mint az eredeti! Cipzárban ott van a logó, még a YKK jelzés is stimmel, gombokon megvan a logó, belül ott van a kis svéd zászló, emellett még a címkéjében is majdnem minden stimmel! Ami viszont már elsőre feltűnik, hogy a varrásra már nem figyeltek olyan precízen, az anyaga pedig sokkal vékonyabb, mint az eredetié, na meg a pántok anyaga is sokkal gyengébb! Viszont a mini esetében azt mondom, hogy megéri ez a változat is, mert az eredeti árán 6 darab(!) másolatot tudtok venni. Szóval hogyha nem vagytok márkasznobok, akkor javaslom, viszont nagyobb méret esetében meg már pont azon tulajdonsága miatt nem, mert az anyaga nem tűnik élethosszig tartó szerelemnek. Egy olyan táska esetében, amiben több kilogrammot emelünk, legyen megfelelő a minősége minden szempontból.

    Különbségek, amelyekből biztosra megállapíthatod, hogy eredeti példánnyal van-e dolgod:

    Az én replikámban alig vannak különbségek első ránézésre, tehát egy elég jó utánzattal van dolgunk, de még bizony itt is vannak rávezető jelek!

    1. A táska anyaga: Hogyha még nem volt eredeti Kanken a kezünkben, akkor nem biztos, hogy megtudjuk állapítani (ezt egy Pigshoesban könnyedén megtehetjük), de az eredetinek eléggé kemény anyaga van, nem gyűrhető olyan könnyen, mint a replikáé.
    2. A logók: Bár ezek nálam stimmelnek, viszont egy rosszabb koppintás esetében akár ezek meglétére is érdemes figyelni. A fő logóban a táska elején legyenek meg a kis „ékezetek” a betűkben, cipzárakban kis róka, a cipzár oldalán YKK jelzés, a gombokban róka és másik oldalán a WASA felirat. Emellett a táska belsejében a “nametag “mellett a kis svéd zászló. Az én másolatom esetében, ami feltűnő lehet, hogy a cipzárok festése már nem olyan szép, és a két fület összekapcsoló gombon a logó nem abba az irányba áll, ahogyan annak kellene.
    3. A papír árcédula: A mini esetében nincs a cédulára írva, hogy egy minit vásároltál, emellett a szín sincs feltüntetve rajta, míg az eredetin ez elég gyorsan megtalálható. A logó mérete is különbözik a két papírcetlin. A zsinór, amin lóg szintén másmilyen, mert ez eredeti verziónál ez a tipikus zsákfonállal van megoldva!
    4. A belső címke: Itt is a feliratot kell néznünk, ugyanis ebben az esetben is stimmelnie kell az elnevezésnek a vásárolt hátizsákunkkal. Érdemes talán legelőször ezzel kezdeni (na meg az anyagvizsgálattal), és azonnal rájöhetünk a turpisságra! Feltéve, ha addig nem figyelnek erre is a replika készítői!(igen, a cicám belefeküdt a sárga hátizsákba, azért szőrös a címke :D)Fjallraven kanken összehasonlítás

    Remélem segítségetekre válik a mai blogposzt, és eltudjátok dönteni általa, hogy megéri-e beruházni egy eredetire, vagy akár replikára! Addig is tessék sinspirálódni! 😉

    (Még lógók nektek pár képpel, de nemsokára azok is felkerülnek! :))

     

    by Sisi

    Follow:

    Leave a comment

    1. Petra
      2017-11-27 / 04:39

      Hiánypótló cikk, köszi nagyon! Azt esetleg meg szabad kérdezni, hogy ezt a jó minőségű replikát honnan szerezted be? 🙂

      • 2017-11-27 / 12:42

        Kedves Petra! ☺️
        Nagyon örülök, hogy hasznos volt számodra! Aliexpressről szereztem be, viszont rejtett linkes a bolt, tehát csak 1-2 hétig él a link! :/ de hogyha facebookon belépsz pár aliexpress csoportba, akkor biztosan lesz majd újra ilyen bolt nyitva! ☺️

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé.