• 10 tipp, ha blogot indítanál

    Ezt a cikket leginkább azoknak szánom most, akik tervezik, hogy blogot indítanak, de még mindig nem mertek belevágni!

    Én is pont ilyen voltam! Mielőtt végre elindultam 2016-ban, előtte már legalább 2 éve fontolgattam, hogy blogot indítok. Nekem végül egy dupla-csigolyatörés kellett az egészhez, szóval mondhatni egy jó nagy lökés! Nektek viszont remélem segítenek majd a tippjeim abban, hogy ne gondolkozzatok tovább, kezdjetek neki is írjatok!

    1.Igen, kezdj neki!

    Hogyha te is az a személyiség vagy, aki semmit nem akar elkezdeni addig, amíg nincsenek meg hozzá a tökéletes körülményei, akkor most jól figyelj! Ne várj a megfelelő alkalomra, mert nem nagyon fog eljönni, vagy mire eljön, már nem is lesz kedved hozzá! Vágj bele! Az elején úgysem leszel tökéletes, de úgyis csak pár szem olvasód lesz! Türelem és kitartás kell ahhoz, hogy több százan, majd több ezren olvassanak, valószínűleg nem fog 1-2 hónapon belül bekövetkezni ez, de nem is baj! Közben rengeteget fejlődsz majd és megérsz arra a közösségre, akik olvassák a posztjaidat! 

    2. Élvezd a folyamatot!

    Hogyha csakis jövedelem reményében kezdesz bele az egészbe, akkor elveszik az egésznek az értelme! Az, hogy te szereted, amit csinálsz és örömödet leled az egész folyamatban! Ráadásul jövedelmed évekig nem nagyon fog belőle érkezni, mivel ahhoz, hogy felépíts egy valódi, támogató közösséget sok-sok idő és folyamatosság kell! 

    3. Írd le az ötleteid!

    Minden nap agyalj azon egy pár percet, hogy miről írnál szívesen! Ezeket gyűjtsd össze magadnak egy kis füzetben, így  ha nem lesz ötleted éppen, abban a pillanatban, amikor a billentyűzet fölött pötyögnél, akkor csak elég ha visszaolvasod az eddigieket. Hogyha még kedved és időd is van megírni az adott blogposztot, akkor tedd meg! Óriási segítség, ha van pár cikk a tarsolyodban, mindjárt mondom, hogy miért!

    4. Törekedj a rendszerességre!

    Legyen egy ritmusod, amit megszoksz és amelyet az olvasóid is követhetnek. Mindegy, hogy hetente 2x vagy 1x töltesz fel tartalmat, a lényeg, hogy amit választasz, ahhoz tartani tudd magadat! Az első fél évben, de inkább 1 évben nagyon fontos ez, így emiatt is csodás, hogyha van már pár előre megírt cikked, amelyet csak kidobsz a blogodra és semmi más teendőd nincs vele. Ehhez még én is szoktatom magam, mert rengetegszer van úgy, hogy közbejön valami az írós napomon, vagy egyszerűen nem jön közbe semmi, csak ihletem nincs. Na ilyenkor megköszönném a múltbéli énemnek, hogy előre gondolkodott!

    5. Minőség a mennyiség felett!

    Törekedj a tőled telhető legtöbbet kihozni bármiből! Legyen ez egy cikk, fotó vagy éppen “csak” egy Instagram poszt! Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek tetszeni fog, amit csinálsz, de adj bele annyit az egészbe, amennyi tőled telik! Ma már óriási a “zaj”, ezen a téren is! Nagyon sokan vagyunk bloggerek, vloggerek, influencerek (hú, de utálom ezt a szót) és nagyon nehéz kitűnni a tömegből. De pont emiatt is érdemes most belevágni! A márkák már Magyarországon is kezdik felfedezni a blogokban, vlogokban rejlő lehetőségeket és talán végre stratégiát is építenek majd rá! Egyébként valószínűleg pár éven belül kipukkad ez a lufi is, de azt gondolom, hogy a valódi és őszinte személyiségek akkor is megmaradnak majd.

    6. Add bele önmagad!

    Nagyon fontos, hogy a személyiséged is megismerhesse a közösséged, hiszen akkor leszel igazán szerethető és emberi. Ahogy többször is említettem, nekem ez az elején kifejezetten nehezen ment. Még most is gyakorlom, de azt hiszem már egyre könnyebben nyílok meg. Bár nekem is idő kellett, ezt a lépcsőt muszáj meglépni, különben csak egy cikk leszel a többi között, vagy egy reklám, amit azonnal átgörgetünk.

    7. Kérd ki a közösséged véleményét!

    Bármiben, hiszen miattuk (és nyilván saját szórakoztatásod miatt) írod a cikkeket vagy fotózod a képeket. Kérj blog vagy videó ötleteket, tudj meg tőlük és leginkább tudj meg róluk többet! Lépj kapcsolatba a téged körülvevő emberekkel és ismerd meg a világot, ami körülvesz!

    8. Használd ki a közösségi média adta lehetőségeket!

    Lépj be Facebook csoportokba, pinnelj Pinteresten, posztolj rendszeresen Instagramon, fedezd fel a blogger platformokat (pl. Bloglovin), oszd meg a legjobb bejegyzéseidet és akár hirdess! A hirdetés nem ördögtől való, de persze nem kell túlzásba esni. Elég hogyha mondjuk havonta a legjobban sikerült posztodat vagy fotódat meghirdeted 1-2 ezer forintra. Ezzel is több embert érhetsz el és akár olyan potenciális olvasókat, nézőket, akiket alapból nem sikerült volna. Sajnos az Instagram és a Facebook is korlátoz minket, hiszen nem hagyja, hogy annyi emberhez jussunk el, amennyihez szeretnénk, de ezért jó, hogy van sok más lehetőség. Válj te is a közösséged részéve, kedvelj, kommentelj és lépj interakcióba!

     

    9. Kollaborálj!

    Más bloggerekkel! Hogyha valaki szimpatikussá vált a blogger világból, hasonló a stílusotok és az ízlésetek, akkor nagy valószínűséggel a követőitek is. Ez pedig sok-sok potenciális olvasót jelenthet, amivel mindketten gyarapodhattok!  

    10.  Türelem!

    Ahogy az elején is említettem, az egésznek ez az egyik legerősebb mozgató rugója! Ha türelmes vagy és rendszeres, akkor egy idő után megérik majd a munkád gyümölcse! Türelmes viszont akkor tudsz lenni, hogyha a blogod által te is kapsz valamit. Hogyha a hobbiddá válik az egész és örömmel csinálod. Nagyon sokat fogsz fejlődni és tanulni az egészből, sokszor elkeseredsz, és úgy érzed inkább hagynád az egészet a francba, de aztán mindig visszalendít az, hogy valóban örömet ad számodra az, amit csinálsz!

     

    Köszönöm, hogy ma is velem tartottál!

    Írd meg bátran a véleményed, vagy további tipped, hiszen így tanul mindenki!

    ❤️

    Follow:

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé.