• Miért ne szedj fogamzásgátló tablettát?

    Már hosszú ideje tervezem megírni ezt a cikket, viszont egy kissé mindig megtorpantam, hiszen hasonló téma nem volt még  a blogon. Viszont Julcsi, a HeyJulie csatorna vloggere elindított egy csodálatos kampányt, aminek én is a részese lehetek. Ez a MI  (Menstruációs Intelligencia) kampány, amely elsősorban az endometrózisra hívja fel a figyelmet, másrészt viszont próbálja felnyitni mindenki szemét, hogy a menstruáció nem egy titkolnivaló mozzanata az életünknek, igenis kell és érdemes róla beszélni, hiszen ugyanolyan általános és fontos dolog, mint az evés vagy a levegővétel.

    Az endometrózisról most nem szeretnék nagyon hosszan írni, mivel már az Instagram profilomon összefoglaltam az infókat. A lényeg, hogy ez egy csak nőket érintő betegség, amelynek bár még nem lehet tudni az okát, több, mint 200 ezer nőt érint csak Magyarországon. Minden 2. olyan nő érintett, aki fájdalmas mentruációval küzd, emellett a meddőség egyik fő oka is.

    További tudnivalókért látogass el ide: https://noiegeszsegert.hu/endometriozisrol/ 

    Most viszont vágjunk bele a mai témánkba, amely viszont a fogamzásgátláshoz kapcsolódik. Sokféle módszer létezik, amelyek több-kevesebb sikerrel gátolják meg a fogamzást. Mivel ez nem egy felvilágosító blogposzt, így csak az anti-bébi tablettáról lesz szó, viszont azt remélhetőleg sikerül kiveséznünk.

    -A témát személyes tapasztalataim alapján mesélem el és leginkább 18+ fölöttieknek szól, így ennek tudatában olvasd tovább! 🙂 –

    Nos az én tablettás történetem kb. 5 évvel ezelőtt kezdődött és az elején semmi probléma nem volt belőle. Egy alacsony hormontartalmú gyógyszert kaptam, amelyet minden nap szedtem, kivéve a pár napos gyógyszer-mentes napokon, amikor a megvonásos vérzés jelentkezett. Két okom volt, hogy felirattam magamnak a tabit: Ez egyrészt nyilván a kényelmesebb fogamzásgátlás volt, másrészt pedig az erős menstruációs fájdalom.

    Egészen úgy érezetem, hogy nekem találták ki ezeket a tabikat, hiszen annyira picik voltak, hogy pont le tudtam nyelni őket, lecsökkentette az (ál)menstruációs napokat és a fájdalmat szinte teljesen megszűntette.  Emellett sosem felejtettem el bevenni egyetlen tablettát sem, óramű pontosságával kapkodtam be nap, mint nap a kis, fehér bogyókat.

    Aztán jöttek a problémák…

    Kb. 3-4 hónap elteltével egy 5 forintosnyi helyen kihullot a hajam. Persze nem tudhattam semmit biztosra, éppen akkor az egyik fogam is rossz volt, akár az is lehetett az oka. Sok-sok hónap alatt végre visszanőtt olyan hosszúságúra a hajam, hogy nem kandikált ki nevetségesen a többi közül. Na de nem volt ez ilyen egyszerű, amint visszanőtt az előző haj”köteg”, hullot is ki a következő adag, ugyanúgy kör alakban. Mostmár tényleg kezdett gyanús lenni a dolog, dehát még mindig nem votam biztos semmiben. 2 és fél évig szedtem a fogamzásgátló tablettát és ezalatt legalább 4x hullott ki a hajam egy-egy tincse.

    1 év után jöttek a további mellékhatások is. Nagyon furcsa ezt így leírni, de úgy éreztem, hogy sokkal kevésbe vagyok érzelmes, tehát kevésbé élem meg az érzelmeim. Mivel mesterségesen szabályozta a hormonjaimat, így valamilyen szinten ez érthető, de akkor is félelmetes és furcsa ez így leírva!

    Az ember lánya azt gondolná egyébként, hogy a tabi után a szexuális élet olyan jó lesz, mint még sosem…És bár az elején így is volt, pár hónap eltelte után közel sem. Röviden elégedjetek meg annyi információval, hogy a libidó az nem kicsit csökkent. 1,5-2 év után mondhatni teljesen el is tűnt.

    Valójában nagyon felelőtlen voltam, hogy ez volt az igazán mérvadó ok abban, hogy abbahagytam a fogamzásgátlót. A testem folyamatosan küldte nekem a vészjelzéseket, de én csak későn vettem figyelembe őket.

    Aztán persze a tabletta elhagyása utáni szakasz talán még keményebb dió volt…

    Tudni kell rólam, hogy eléggé szerencsés arcbőrrel lettem megáldva, ugyanis a tabletta előtt maximum havi 1x találkoztam 1-1 pattanással, de egyébként sosem volt vele problémám. Tabletta szedése alatt szintén nem jelentkezett pattanás és különösebb bőrprobléma, ám miután abbahagytam, már nem volt ilyen rózsás a helyzet. Sajnos az arcbőröm állapota 180 fokos fordulatot vett, de nem a jó irányba. Egyszerre elkezdett minden baja lenni, pattanások, hatalmas mitteszerek és száraz, piros, hámló foltok jelentek meg a pofimon. Egyszerűen nem hittem el, ami történik az arcommal, hiszen mindig is szép bőröm volt. A hormomokat annyira megkavarta nálam, hogy 1 év alatt sem állt helyre a rendszer!

    A mentruációmmal még katasztrofálisabb volt a helyzet! Hosszó hónapokon keresztül 35-40 napra jött meg, de nem ment el gyorsan! Volt, hogy 10-12 napig is tartott a vérzésem, amibe még csak belegondolni is szörnyű, hiszen még az a 6-7 nap is sokszor elviselhetetlen. Ám, visszajöttek az érzelmek! Már nem éreztem magam úgy, mint egy súlyos melankóliában szenvedő szellem, hanem egyszerűen életre keltem. Ez megintcsak egy erős megfogalmazás, de valamiért ilyen érzések törtek elő belőlem.

    A hormon rendszerem (a tüneteim alapján) kb. másfél év alatt jött rendbe viszonylag. Ez nagyon hosszú idő, főképp mivel elvileg pár hónap alatt helyre kellett volna rázódjon minden, de ez nem történt meg. A bőröm egyébként azóta sem olyan tökéletes, mint amilyen a tabletták szedése előtt volt, de legalább mostmár viszonylag kevés pattanásokkal kell megküzdenem.

    Összefoglalva megbántam, hogy elkezdtem szedni a fogamzásgátlót.

    És bár igen, van olyan barátnőm is, akinek nem okoz különösebb problémát (egyelőre) a tabletta szedése, én mégis többszörösen átgondolnám ezt a döntést! Igaz, még mindig jobb opció, mint a felelőtlen szex és a nem kívánt terhesség, de hogyha van más lehetőséged, akkor a hormonális fogamzásgátlást én hanyagolnám!

    P.S.: Nagyon kíváncsi vagyok egyrészt a Te fogamzásgátlós sztoridra, másrészt arra, hogy mi volt a benyomásod erről a blogposztról!  Kérlek írd meg kommentben, ha szeretnél még olvasni hasonló témában és várom tapasztalatod vagy őszinte véleményed!

    Köszönöm, hogy ma is itt voltál, találkozunk legközelebb,

    Sisi ❤️

    Follow:

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé.